Kategorie
Informacje
Szybki kontakt


    netstuff@interia.pl






    Sprzedaję na Allegro
    Znajdziesz nas:


    Instagram


    Netstuff
    RODO / Regulamin

     

    POLITYKA PRYWATNOŚCI

    To Oświadczenie o prywatności zostało opublikowane 25 maja 2018 r. Obowiązuje nowych użytkowników po jego zaakceptowaniu, a wszystkich pozostałych użytkowników od 1 czerwca 2018 r.

    P.W.NETSTUFF  dba o prywatność swoich Klientów. Niniejsze Oświadczenie o prywatności określa, w jaki sposób zbieramy, wykorzystujemy, udostępniamy, przechowujemy i chronimy dane osobowe naszych Klientów.

    Informacje ogólne.

    Operatorem Serwisu www.szaloneprezenty.e-sklepy.pl  prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą:

    Przedsiębiorstwo Wielobranżowe NETSTUFF Grzegorz Czyżowski
    Siercza 486
    32-020 Wieliczka
    Kontakt: E-mail: netstuff@interia.pl

    wpisany do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej prowadzonej przez Ministra Gospodarki, NIP: 683-17-95-198 , REGON: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 121843130.

    Obszar jaki obejmuje polityka prywatności
    Oświadczenie o prywatności ma zastosowanie do wszystkich stron, aplikacji, usług i narzędzi jakimi posługuje się P.W.NETSTUFF w ramach swojej działalności, bez względu na sposób, w jaki z nich korzystasz, w tym poprzez korzystanie z nich na urządzeniach mobilnych.
    Oświadczenie o prywatności ma zastosowanie również do świadczenia usług sklepu szaloneprezenty.e-sklepy.pl oraz za pośrednictwem portalu Allegro jak również zamówień e-mail,sms, telefon.
    Możemy w dowolnym momencie wprowadzać zmiany do Oświaczenia o prywatności, publikując zmienioną wersję dokumentu na stronie internetowej oraz informacje o wejściu w życie tych zmian.

    Dane osobowe, które pobieramy w celu realizacji zamówień

    Dane osobowe zawarte w formularzu rejestracyjnym/zamówienia przechowujemy i przetwarzamy w sposób zgodny z zakresem udzielonego przez użytkownika/Klienta zezwolenia oraz wymogami prawa polskiego, w szczególności w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm.).
    Zbieramy dane osobowe od Ciebie i z urządzeń z których korzystasz podczas dokonywania zakupów w naszym sklepie internetowym oraz na naszych aukcjach Allegro, podczas zakładania u nas konta, przekazywania nam danych w formularzach internetowych, lub w toku prowadzenia z nami  korespondencji e-mailach, sms-owych lub  w trakcie rozmów telefonicznych.

    Gromadzone przez nas dane osobowe są informacjami pobieranymi wyłącznie na potrzeby realizacji Twojego zamówienia i są to tylko dane konieczne do finalizacji transakcji.
    W zakres tych informacji wchodzą dane pozwalające na identyfikację :
       *  Imie i nazwisko
       *  Adres na który ma być wysłany towar
       *  E-mail (korespondencja, przesyłanie projektów)
       *  Numer telefonu (do kontaktu z Tobą, oraz dla Kuriera w trakcie dostawy)
       *  Nick z Allegro w przypadku korzystania z zakupów na naszych aukcjach z tego portalu.

    Możemy także gromadzić dane osobowe z innych źródeł :
    - Dane osobowe, które gromadzimy przy użyciu plików cookies i podobnych technologii
    Używamy plików cookies, sygnałów web beacon, niepowtarzalnych identyfikatorów i podobnych technologii do zbierania informacji o odwiedzanych stronach, klikanych łączach i innych działaniach, które podejmujesz w ramach naszych Usług, reklam lub komunikacji pocztą e-mail.
      -  Media społecznościowe. Możemy zezwolić na udostępnianie informacji w sieciach społecznościowych oraz korzystanie z serwisów społecznościowych do utworzenia konta lub połączenia go z odpowiednim serwisem społecznościowym. Te serwisy społecznościowe mogą przyznawać nam automatyczny dostęp do przechowywanych przez nie Twoich danych osobowych. Zakres udostępnianych nam informacji możesz określić w ustawieniach prywatności odpowiednich mediów społecznościowych, a uprawnienia, które nam przyznajesz, pozwalają nam na dostęp do Twoich informacji osobistych, są przechowywane w odpowiednich serwisach społecznościowych. Możemy też używać wtyczek i innych technologii dostępnych w witrynach mediów społecznościowych. Jeśli klikniesz łącze udostępnione przez wtyczkę sieci społecznościowej, oznacza to dobrowolne połączenie się z tą witryną społecznościową.
    - Jeśli przekazujesz nam dane osobowe dotyczące innych osób, możesz to zrobić wyłącznie po uzyskaniu  zgody tychrze podmiotów oraz poinformować taki podmiot, w jaki sposób zbieramy, wykorzystujemy, ujawniamy i przechowujemy dane osobowe w ramach naszego Oświadczenia o prywatności.

    Jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe
    Dokonując zakupów poprzez stronę ,www.szaloneprezenty.e-sklepy.pl ,poprzez aukcje Allegro jak również inne formy składania zamówienia, możesz być pewien, iż wszystkie dane, które nam przekazujesz są bezpieczne i służą tylko i wyłącznie dla celów realizacji zamówienia i nie są absolutnie udostępniane osobom trzecim.
    Za Twoją zgodą możemy przetwarzać Twoje dane osobowe głównie do prezentowania Naszych materiałów marketingowych przez telefon, e-mail lub SMS .

    Twoje dane osobowe na koncie założonym na sklepie szaloneprezenty.e-sklepy.pl
    Możesz wyświetlać, sprawdzać i zmieniać swoje dane osobowe po zalogowaniu się do swojego konta. Jeśli Twoje dane osobowe uległy zmianie lub są nieprawidłowe, prosimy o ich niezwłoczne zaktualizowanie.
    Na Twój wniosek, usuniemy Twoje konto oraz przetwarzane dane osobowe tak szybko, jak to będzie możliwe, na podstawie działań na koncie i zgodnie z przepisami stosownego prawa krajowego.

    W jaki sposób możemy udostępniać Twoje dane osobowe
    Twoje informacje osobiste możemy ujawniać określonym poniżej podmiotom do wskazanych celów:

    1. Zewnętrzni przewoźnicy ,którym udostępniamy adres wysyłkowy, informacje kontaktowe i informacje o śledzeniu przesyłki na potrzeby dostarczenia zakupionych przedmiotów i innej komunikacji związanej z dostawami.
       -  Poczta Polska
       -  Kepex.pl, platforma wysyłkowa z której korzystamy przy wysyłkach kurierskich
       -  Inpost przewoźnik z którego usług korzystamy wysyłając Twoje paczki (mimipaczka, kurier, paczkomat)

    2. Organy wymiaru sprawiedliwości, postępowania sądowe oraz inne cele dozwolone przez prawo.



    Regulamin
    sklepu internetowego

    Sklep internetowy "szaloneprezenty", dostępny pod adresem www.szaloneprezenty.e-sklepy.pl , prowadzony jest przez firmę P.W. Netstuff Grzegorz Czyżowski, wpisaną przez Prezydenta Miasta Wieliczka do ewidencji działalności gospodarczej. Siedziba firmy znajduje się pod adresem : Siercza 486, 32-020 Wieliczka. Jesteśmy zarejestrowani pod numerem NIP: 683-179-51-98, Regon: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 121843130.

    Regulamin zakupów

    1. Sklep internetowy "szaloneprezenty" prowadzi sprzedaż za pośrednictwem sieci Internet. Zamówienia są przyjmowane przez stronę www.szaloneprezenty.e-sklepy.pl.m

    2. Wszystkie produkty/usługi oferowane w sklepie www.szaloneprezenty.e-sklepy.pl są fabrycznie nowe, wolne od wad fizycznych i prawnych, oraz zostały legalnie wprowadzone na rynek polski.

    3. Wszystkie ceny podane na stronie sklepu internetowego oraz portalu Allegro są cenami brutto (zawierają podatek VAT). Wiążąca dla stron transakcji jest cena widniejąca przy produkcie w momencie złożenia zamówienia przez Klienta.

    4. Na każdy sprzedany towar/usługę wystawiamy paragon fiskalny.

    5. Zamówiony towar dostarczamy za pośrednictwem Poczty Polskiej i firm kurierskich. Kupujący jest obciążany kosztami dostawy określonymi w cenniku dostawy.

    6. Możliwe są następujące formy płatności:

    o Przelewem. Po zarezerwowaniu zamówionego towaru/usługi w naszym sklepie internetowym, wysłany jest e-mail z numerem rachunku bankowego. Niezwłocznie po zaksięgowaniu pieniążków na koncie naszej firmy realizujemy zamówienie.

    o Za pobraniem - gotówką przy odbiorze towaru.

    7. W przypadku niektórych rodzajów asortymentu, P.W.Netstuff  zastrzega sobie prawo do ograniczenia sposobu płatności poprzez wyłączenie możliwości płatności za pobraniem.

    Przy niektórych towarach/usługach podany jest czas realizacji zamówienia. Informuje on ile dni roboczych (lub godzin) zazwyczaj upływa od momentu potwierdzenia zamówienia lub od momentu zaksięgowaniu należności za zamówienie do chwili realizacji zamówienia.

    Przesyłki są dostarczane Pocztą Polską zazwyczaj w ciągu 2-5 dni.  nie odpowiada za opóźnienia w dostawie spowodowane nie wywiązaniem się przez Pocztę Polską z umów obsługi przewozowej i pocztowej.

    8. Produkty oraz usługi są objęte 12 miesięczną gwarancją. Szczegółowe warunki realizacji gwarancji są określone w umowie wystawionej przez gwaranta. Towar posiadający gwarancję serwisu  należy wysłać na własny koszt Pocztą Polską na adres korespondencyjny podany na stronie sklepu. Naprawiony produkt odsyłany jest do Klienta na koszt P.W. Netstuff.

    9. Sklep ponosi odpowiedzialność przez 2 lata od daty zakupu w przypadku niezgodności towaru z umową zgodnie z Art. 10 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z 27 lipca 2002 r. Klient traci uprawnienia określone w w/ ustawie, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową nie zawiadomi sklepu o tym fakcie.

    10. W przypadku niezgodności towaru z umową reklamowany towar wraz z pismem określającym niezgodności oraz oczekiwania dotyczące sposobu realizacji naszych zobowiązań, należy odesłać na koszt własny za pomocą Poczty Polskiej na adres korespondencyjny podany na stronie sklepu, określając sposób realizacji zobowiązań sklepu. Klient ma prawo, żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną naprawę albo wymianę, chyba, że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Jeżeli sklep nie będzie w stanie wywiązać się z określonych żądań, Klient ma prawo domagać się stosowanego obniżenia ceny albo może odstąpić od umowy.

    11. Sklep ustosunkuje się do żądań Klienta w terminie 14 dni roboczych od momentu zgłoszenia niezgodności towaru. Jeżeli sprawa będzie wymagała dodatkowych ekspertyz technicznych wykonanych przez zewnętrzne firmy termin ten może zostać wydłużony.

    12. Jeżeli zgłoszenie niezgodności towaru nastąpi w ciągu 10 dni od momentu zakupu, Klient ma prawo żądać wymiany produktu na nowy w trybie przyspieszonym. Tryb przyspieszony dotyczy tylko określonej grupy produktów. Jeżeli niezgodność zostanie uznana, a reklamowany towar będzie dostępny, nowy towar zostanie wysłany w ciągu kilku dni roboczych od dostarczenia niezgodnego towaru do sklepu. Jeżeli nie będzie to możliwe sklep zaproponuje nabywcy zwrot równowartość ceny produktu lub zaproponuje inny dostępny w sklepie towar o podobnych parametrach.

    13. W każdym z powyższych przypadków, gdy realizacja żądań Klienta wiąże się z dostawą nowego lub naprawionego towaru, koszty dostawy do klienta ponosi sklep.

    14. Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271) art. 7, w okresie 10 dni od dostarczenia zamówionego towaru, konsument ma prawo jego zwrotu bez podania przyczyn w ramach odstąpienia od umowy, wg ogólnych zasad wynikających z przepisów dotyczących zawierania umów na odległość. W razie odstąpienia od umowy, umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. Zwracany w tym trybie towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Oznacza to, że towar musi znajdować się w oryginalnym, nieuszkodzonym opakowaniu, z kompletną jego zawartością, a sam produkt oraz akcesoria będą nieuszkodzone. Dopuszczalne jest otwarcie opakowania w celu obejrzenia towaru, a towar może być używany pod warunkiem, że to używanie nie będzie prowadziło do zmiany jego stanu. Zgodnie z ustawą, możliwość zwrotu nie dotyczy nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania. W przypadku chęci skorzystania z wyżej określonego prawa zwrotu, towar należy odesłać na własny koszt na adres korespondencyjny podany na stronie sklepu. Do takiej przesyłki zwrotnej należy dołączyć pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy oraz numer konta, na jaki sklep ma zwrócić zapłatę. Sklep w ciągu 14 dni roboczych dokonuje sprawdzenia produktu. Jeżeli towar spełnia ww. wymagania, zostaje wystawiona faktura korygująca. Oryginał i kopia zostają wysłane do klienta listem poleconym. Klient powinien odesłać podpisaną kopię faktury korygującej, a po otrzymaniu jej, w ciągu 7 dni roboczych, sklep dokonuje zwrotu pieniędzy na konto Klienta.

    15. Gwarancja, oraz prawo odstąpienia od umowy nie obowiązują, gdy produkt dotknięty jest uszkodzeniami mechanicznymi pochodzenia zewnętrznego. Dlatego zawsze przed odebraniem przesyłki z poczty należy sprawdzić, czy opakowanie nie uległo uszkodzeniu w transporcie. W szczególności należy zwrócić uwagę na stan taśm lub plomb naklejonych na przesyłkę. W przypadku, gdy opakowanie przesyłki nosi znamiona uszkodzenia lub, gdy plomby (taśmy) są zerwane należy nie przyjmować przesyłki i w obecności kuriera sporządzić protokół szkody oraz skontaktować się jak najszybciej ze sprzedawcą w celu wyjaśnienia sprawy. Sprawdzenie przesyłki przy odbiorze jest niezbędnym warunkiem uwzględnienia ewentualnych roszczeń Klienta z tytułu uszkodzenia czy okradzenia przesyłki w transporcie.

    16. Informacje znajdujące się na stronach internetowych sklepu nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Klient składając zamówienie za pomocą mechanizmów dostępnych na internetowych stronach sklepu, składa ofertę kupna określonego towaru na warunkach podanych w opisie produktu. Moment zawarcia umowy kupna-sprzedaży następuje podczas pisemnego potwierdzenia odbioru towaru przez klienta na liście przewozowym przesyłki.

    17. Właściciel sklepu internetowego dokłada wszelkich starań, aby opisy i dane techniczne umieszczonych w sklepie produktów/usług były zgodne z rzeczywistością. Nie ponosi jednak odpowiedzialności za błędne podanie parametrów i właściwości towaru, lub nagłą ich zmianę przez jego producenta. Niemniej, w każdym przypadku, gdy dane (w tym opisy i dane techniczne produktów) prezentowane na witrynie internetowej sklepu w dniu złożenia przez konsumenta zamówienia nie pokrywałyby się z rzeczywistością, w ciągu 10 dni od daty zakupu ma on prawo odstąpienia od umowy bez podania przyczyn, zgodnie z przepisami o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość.

    18. Regulamin określa zasady zakupów w sklepie www.szaloneprezenty.e-sklepy.pl. Złożenie zamówienia jest równoznaczne ze zgodą na wszystkie postanowienia i informacje zawarte w regulaminie.

    Aktualności
    Bestsellery
    Promocje